Mamy sezon na pokrzywy! Zbierajcie i zajadajcie, suszcie na zimę. Te majowe są najbardziej wartościowe. Oto garść informacji o tym jakie to cenne ziółko i jak je zbierać od Latającej Kuchni Baby Jagaty.
Nasze babcie chlastały się nimi po łydkach, żeby zapobiec reumatyzmowi, a w czasach ubóstwa przyrządzały z nich szpinak i zupę. To kolejny przykład na to, że warto pielęgnować wiedzę poprzednich pokoleń na temat ziół i powszechnie dostępnych roślin jadalnych. Pokrzywa ma dużo właściwości leczniczych.
Przede wszystkim uzdrawia układ moczowy - zapobiega kamieniom, udrażnia go i oczyszcza, a także hamuje stany zapalne pęcherza i dróg moczowych. Wspiera również układ krążenia: hamuje krwotoki, oczyszcza krew (nazywana jest depurativa - co oznacza "środek czyszczący krew" - dlatego poprawia stan osób chorych na reumatyzm), zwiększa ilość hemoglobiny i czerwonych krwinek. Reguluje poziom cukru we krwi. Jest delikatnie rozgrzewająca. Nazywana też immunostymulatorem, wspomaga układ odpornościowy. Zwiększa wchłanialność składników odżywczych w procesie trawienia. W medycynie ludowej lek na astmę, gruźlicę, kolki czy żółtaczkę.
Pokrzywa jest też świetnym preparatem do stosowania zewnętrznego. Leczy zmiany skórne, reguluje wydzielanie sebum, poprawia stan włosów, niweluje łupież, przyspiesza gojenie ran.
Bogate źródło potasu, żelaza, magnezu, manganu, wapnia i fosforu, witamin B, C, K. W smaku jest delikatna i lekko słodka.
Najbardziej lubi glebę bogatą w azot oraz fosfor, podmokłą i z pH zbliżonym do neutralnego (pH 5,6 do 7,6). Nie rośnie na glebach zasolonych i zakwaszonych. Preferuje pełne światło słoneczne.
Ziele i liście zbiera się w kwietniu i maju, przed kwitnieniem i tylko wierzchołki do ok. 30 cm długości. Spożywana podczas kwitnienia może naruszyć równowagę hormonalną organizmu!
Z pokrzywy przyrządza się soki wyciskane, zielone koktajle, surówki i sałatki. Może być podstawą do farszu w pierogach, zamiast szpinaku w zapiekankach, duszona lub gotowana na parze z czosnkiem i przyprawami. Jest dobra w formie pesto z migdałami i oliwą. Można ją też suszyć i pić przez cały rok w formie herbatki.
Przede wszystkim uzdrawia układ moczowy - zapobiega kamieniom, udrażnia go i oczyszcza, a także hamuje stany zapalne pęcherza i dróg moczowych. Wspiera również układ krążenia: hamuje krwotoki, oczyszcza krew (nazywana jest depurativa - co oznacza "środek czyszczący krew" - dlatego poprawia stan osób chorych na reumatyzm), zwiększa ilość hemoglobiny i czerwonych krwinek. Reguluje poziom cukru we krwi. Jest delikatnie rozgrzewająca. Nazywana też immunostymulatorem, wspomaga układ odpornościowy. Zwiększa wchłanialność składników odżywczych w procesie trawienia. W medycynie ludowej lek na astmę, gruźlicę, kolki czy żółtaczkę.
Pokrzywa jest też świetnym preparatem do stosowania zewnętrznego. Leczy zmiany skórne, reguluje wydzielanie sebum, poprawia stan włosów, niweluje łupież, przyspiesza gojenie ran.
Bogate źródło potasu, żelaza, magnezu, manganu, wapnia i fosforu, witamin B, C, K. W smaku jest delikatna i lekko słodka.
Najbardziej lubi glebę bogatą w azot oraz fosfor, podmokłą i z pH zbliżonym do neutralnego (pH 5,6 do 7,6). Nie rośnie na glebach zasolonych i zakwaszonych. Preferuje pełne światło słoneczne.
Ziele i liście zbiera się w kwietniu i maju, przed kwitnieniem i tylko wierzchołki do ok. 30 cm długości. Spożywana podczas kwitnienia może naruszyć równowagę hormonalną organizmu!
Z pokrzywy przyrządza się soki wyciskane, zielone koktajle, surówki i sałatki. Może być podstawą do farszu w pierogach, zamiast szpinaku w zapiekankach, duszona lub gotowana na parze z czosnkiem i przyprawami. Jest dobra w formie pesto z migdałami i oliwą. Można ją też suszyć i pić przez cały rok w formie herbatki.
To była Latająca Kuchnia Baby Jagaty.
W sieci jest mnóstwo przepisów na potrawy z pokrzyw, ja za chwilę wstawię moje, ale jeszcze ciekawy link o terapii sokiem pokrzywowym: http://terapiasokami.pl/sok-z-pokrzywy-dzialanie.
Dodaj komentarz