Menu główne

Kontakt

sklep@myszkaagata.pl

+48 22 659 4443

17.05.2014

Zupa pokrzywowa od Myszki Agaty

Micha pokrzywy

Jak już pisałam, pokrzywa to nasz skarb majowy. Liście zebrane w maju są najbardziej cenne, ale pokrzywę można zbierać dopóki nie zakwitnie, a pędy nie powinny być dłuższe niż 30 cm. Jeżeli ktoś nie wie, jak wygląda kwiat pokrzywy, to proszę spojrzeć na tę rycinę:

Pokrzywa - rycina

- kwiatostany to są te zielone, zwisające „wężyki” spod liści.

 

W ubiegłym roku obiecałam przedstawić Wam mój sprawdzony już sposób na zupę pokrzywową. Przejrzałam w internecie mnóstwo różnych przepisów i stworzyłam z nich to co mi najbardziej odpowiada.

Oto zupa pokrzywowa Myszki Agaty:

Nastawiam garnek z wodą na ogniu i dodaję:

- kaszę jaglaną (troszkę, aby niezupełnie przykryła dno)

- sól

- przyprawy.

W międzyczasie obieram włoszczyznę i dodaję do wywaru. Jak wiadomo, jemy również oczami i dlatego uważam, aby do zielonej zupy pokrzywowej dać mało marchwi, a z przypraw polecam raczej kurkumę niż czerwoną paprykę.

Teraz podsmażam na patelni cebulkę i dodaję do niej wypłukane liście i wierzchołki pokrzywy.

Gdy warzywa w wywarze są już miękkie, dodaję duszoną pokrzywę i czosnek oraz jakiś kremowy serek lub typu greckiego. Osobiście najbardziej lubię serek w oliwie z Manufaktury Serów „Mleczna Droga”. Wtedy do zupy nie trzeba już więcej dodawać tłuszczu.

Chwilę gotuję wszystko razem, a następnie miksuję.

I to już wszystko.

Wywar warzywny z serkiem i oliwą

 

Duszona pokrzywa

Zupa doskonale smakuje podana z:

- bułką

- śmietaną

- startym serem

- słonecznikiem

- zmielonym siemieniem lnianym

- …

A my najbardziej lubimy ją z domowymi grzankami. I to jedzą ją nawet Ci, którzy z zasady unikają wszelkich zielenin typu natka czy szpinak!

Pyszna zupa pokrzywowa

 

I jeszcze jedna ważna sprawa co do ilości pokrzywy. W niektórych przepisach, które czytałam było 20 dag, w innych 1 kg. Dość duże różnice... Zaryzykowałam - cała ta miska, którą widzicie na zdjęciu trafiła na patelnię.  A tak niewiele zostało z niej zostało po uduszeniu. Ugotowana pokrzywa nie ma właściwie jakiegoś charakterystycznego smaku, więc warto go wzmocnić jakimiś wyraźnymi przyprawami. Moja rodzina najbardziej lubi czosnek.

udostępnij

Dodaj komentarz

To prevent automated spam submissions leave this field empty.